Alzheimer

Alzheimer hafızayı etkileyen bir hastalıktır ve düşünce, davranışlar etkilenir. Zihin işlevleri etkilendiğinden bunama ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan bu hastalık 65 yaş ve üzeri kişilerde görülür.

Alzheimer Neden Olur?

Alzheimer beyin hücrelerinin erken ölümü neticesinde ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe beyin ölümü olması normal bir durumdur ancak bunun erken ve hızlı olması sonucu alzheimer ortaya çıkar. Hücreler öldükçe beyin büzüşerek küçülür. Alzheimer kanser ya da bulaşıcı bir hastalık değildir. Beyin hücreleriyle alakalı bir hastalıktır. Alzheimera neden olan beyin hücrelerinin erken ve hızlıca ölmesi olsa da beyin hücrelerinin neden erken ve hızlı öldüğü bilinemez.

Alzheimer Riskleri Nelerdir?

Alzheimer’ın nedeni tam olarak bilinmese de alzheimer olmak için risk yaratan durumlar bulunur. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Geçmişte depresyon yaşanması,
  • Yaşın ilerlemesi,
  • Damar hastalıkları yaşanması,
  • Geçmişte kafa travmaları yaşamış olmak
  • AP0E4 taşıyıcısı olmak

     

    Alzheimer Belirtileri Nedir?

    Alzheimer belirtileri başlangıçta küçük unutkanlıklar şeklinde başlayabilir. Birkaç kez arabayı nereye park ettiğini unutmak ya da her seferinde alışverişte ne alacağını unutmak gibi örneklendirilebilir. Bunlar herkesin başına gelen şeylerden görüldüğü için önemsenmeyebilir. Ancak ailesinde alzheimer öyküsü bulunan kişilerin bu bulgulara dikkat etmesi gerekir. Hastalarla ilgili belirtiler şu şekilde ayrılabilir;

    • Gündelik yaşam alışkanlıklarında bozukluk meydana gelmesi,
    • Davranışlarda değişiklik görülmesi,
    • Yakın dönem unutkanlığın başlaması

    Alzheimer teşhisi koymak için 3 belirtinin de görülmesi gerekmez. Eğer belirtilerin hepsi görülüyorsa hastalık ilerlemiş durumda olabilir. Hastalığın başlangıç evresinde tespit edilmesi kafa karıştırıcı olabilir.

    Alzheimer Tanısı Nasıl Konur?

    Alzheimer tanısı için iki tanı ölçeği olduğu bilinir. Bunlardan ilki Ulusal Nörolojik ve İletişim Hastalıkları Enstitüsü ve İnme-Alzheimer Hastalığı ve İlişkili Hastalıklar Derneği’dir. Bir diğeri ise Tanısal ve Sayımsal El Kitabı’dır. Bu ölçütler sayesinde hastada öğrenme ve bellek bozukluğu olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi tekniklerden yararlanılmaktadır. İlerleyici demans görülen kişilerde biyopsi de yapılabilmektedir.

    demans-tedavisi-nedir

    demans-belirtileri-ve-evreleri-nelerdir

    Alzheimer Nasıl Tedavi Edilir?

    Alzheimer tedavisi tamamen sağlanamamaktadır. Alzheimer tedavisi belirtilerin yavaşlatılması, kişinin yaşam kalitesinin artması için uygulanır. Alzheimer tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

    İlaçlar; ilaç kullanımı sayesinde düşünme, bellek, davranışsal bozukluklar azaltılabilir.

    Bilişsel stimülasyon; zihinsel aktivite ve egzersizler sayesinde fonksiyonlar korunarak iyileştirme sağlanır. Bulmaca çözme, müzik terapisi, hafıza oyunları, sanat terapisi gibi aktiviteler yapılır.

    Yaşam tarzı değişiklikleri; sağlıklı yaşam düzeni belirleyerek, düzenli beslenme önem taşıyan unsurlardır. Alzheimer hastalarında bellek kaybının oluşmasını önlemek kadar davranış değişikliklerinin ve psikiyatrik belirtilerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Bu da terapiyle mümkündür.

    Alzheimer Önlenebilir mi?

    Alzheimer hastalığı önlenebilir bir hastalık değildir. Ancak alzheimer olma riskini azaltan bazı faktörler bulunur. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir;

    • Zihinsel ve sosyal aktivite; beyin sağlığı için zihinsel olarak aktif olmak çok büyük önem taşır ve zihinsel egzersizler yaparak, yeni şeyler öğrenerek, bulmacalar çözerek bu aktiflik sağlanabilir.
    • Kronik hastalıkların kontrol altına alınması; diyabet, obezite, yüksek tansiyon gibi hastalıklar kontrol altına alınması alzheimer için önemlidir. Düzenli doktor kontrolleri önem taşır.
    • Zihinsel ve duygusal sağlığın korunması; uzun süreli stres, uyku sorunları yaşamak, depresyon gibi durumlar beyin sağlığı için önem taşıyan unsurlardır. Kişinin psikolojisini sağlıklı hale getirmesi alzheimer hastalığı için önem taşıyan bir unsurdur.

    Alzheimer görülen kişilerde bu süreçte de psikolojik destek almanın önemi vurgulanır. Ayrıca kişinin olabildiğince normal yaşamına devam ettirilmesi sağlanmalıdır.

    Alzheimer hastalığı nasıl bir hastalık?

    Alzheimer hastalığı bir beyin hastalığıdır ve yaygın neden olarak demans gösterilebilir. Genelde ileri yaşlarda ortaya çıkan ve düşünce becerileri, hafıza ve davranışları etkileyen bir davranıştır.

    Alzheimer 4 evre nedir?

    Alzheimerın 4 evresi bulunur. 4. evre hastalığın en ileri evresidir ve belirtiler şiddetli görülür. Motor becerileri bozulur, kişi önemli ölçüde hafıza kaybı yaşayarak çevresindeki insanları tanımamaya başlar. İletişim kurmada zorluklar görülür.

    Alzheimer hastalığı ne tetikler?

    Alzheimer hastalığını tetikleyen faktörler; genetik, yaşlılık, çevresel faktörler ve yaşam tarzı faktörleri şeklinde sıralanabilir.

    Alzheimer hastaları çok konuşur mu?

    Alzheimer hastalarında hastalık ilerledikçe konuşma azalması, kelime bulma güçlüğü, konuşma tekrarı, anlamsız ya da karışık konuşmalar ve konuşmada zorlanma görülebilir.

    Alzheimer hastalığının son evresinde neler olur?

    Alzheimer hastalığının son evresinde ileri seviye hafıza kaybı, davranış değişiklikleri, iletişim güçlükleri, günlük aktiviteleri yerine getirirken zorlanma gibi durumlar yaşanabilir.

    Alzheimer hastalığı tehlikeli midir?

    Alzheimer hastalığı kişilerin yaşamını önemli ölçüde etkiler. Hastalığın kendisi doğrudan tehlike oluşturmasa da hafıza kaybı, ya da motor becerilerindeki gerileme yaşamlarını önemli ölçüde etkiler.

    Alzheimer geni kimden geçer?

    Alzheimer geninin kesinlikle birinden geçtiği söylenemez. Ancak genetik faktörler alzheimer olma riskini arttırabilir.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    psikoterapiden-neler-beklenebilir

    Psikoterapiden Neler Beklenebilir?

    İçerik güncelleniyor...  …

    Devamını Oku
    ofke-sorunlari

    Öfke Sorunları

    İçerik güncelleniyor...  …

    Devamını Oku
    evlilikte-aile-yasam-donemleri

    Evlilikte Aile Yaşam Dönemleri

    İçerik güncelleniyor...…

    Devamını Oku

    RANDEVU TALEBİ

    * Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.