Alzheimer

Alzheimer hastalığı, demans olarak da bilinen alzheimerın en sık görülen nedenidir. Geri dönüşü olmayan ilerleyici bir hastalıktır. Alzheimer, zihin işlevlerinde kaybı nitelemekte olan bir kelimedir. Zaman içerisinde hastaların bellek kapasitelerinde azalmalar meydana gelmektedir. Aynı zamanda mantıklı düşünme, öğrenme, iletişim kurabilme yetenekleri kaybolmaktadır. Kişilik değişimleri ve diğer psikolojik sorunlar eşlik edebilmektedir. Nöron adı verilmekte olan beyin temel yapı taşı olan hücrelerin özellikle bellek ile alakalı ana yapıları daha fazla etkilenmekte ve belirtilerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalıkta en önemli risk faktörünün yaş olduğu bilinmektedir. Yaşlanma ise kaçınılmaz bir durumdur. Yaş ile birlikte Alzheimer görülme olasılığı da artış göstermektedir.

Demans Nedir?

Demans Nedir? Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkilemekte olan bir durumdur. Tek bir hastalık değildir. Pek çok türü bulunmaktadır. En sık ortaya çıkan türü ise alzheimer demansı olarak bilinmektedir. Bir diğeri ise inme sonucunda oluşan vasküler demans olarak tanımlanmaktadır. Demanslar genelde bir anda ortaya çıkmamaktadır. Zaman içerisinde yavaş yavaş belirti göstererek ortaya çıkmaktadır. İlerleyen bir durumdur. Bazı demanslar vücutta bulunan bir maddenin eksikliğine veya ilaçların yan etkisine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu tip demanslar ilerleyici değildir ve geri dönüşü bulunmaktadır. Pek çok farklı türü vardır ve her biri farklı özelliklere sahiptir.

Demans Belirtileri ve Evreleri Nelerdir?

Demans Belirtileri ve Evreleri Nelerdir? En sık görülen belirtisi yeni alınan bilgilerin unutulmasıdır. Bunun yanı sıra aşağıdaki işlevlerden en az iki tanesinde bozulma oluşması ile birlikte kendini göstermektedir:

  • Bellek
  • İletişim ve dil
  • Odaklanma ve dikkat etme yeteneği
  • Muhakeme ve yargı
  • Görsel algı

Farklı evrelere sahiptir ve her evrede farklı belirtiler kendini gösterebilmektedir. Erken evrede unutkanlık, zamanı takip edememe, tanıdık yerlerde kaybolma gibi durumlar oluşmaktadır. Orta evrede son olayları unutma, insanların ismini unutma, evde kaybolma, iletişimde kurarken zorlanma, kişisel bakım konusunda yardıma ihtiyaç duyma gibi durumlar meydana gelmektedir. Geç dönemde ise zaman ve mekandan habersiz olma, akrabaları ve dostları tanımakta zorlanma, yürüme zorluğu, kişisel bakımı yapamama, saldırganlığın artması gibi durumlar oluşmaktadır.

demans-tedavisi-nedir

demans-belirtileri-ve-evreleri-nelerdir

Demans Teşhisi Nasıl Yapılır?

Demans Teşhisi Nasıl Yapılır? Bu durumun ortaya çıkmasını sağlayabilecek özel bir test bulunmamaktadır. Fakat detaylı bir muayene ile birlikte bireyin ne durumda olduğu anlaşılabilmektedir. Farklı bir hastalıktan şüpheleniliyorsa kan testine veya beyin görüntüleme yöntemlerine başvurulabilmektedir. Hasta detaylı bir şekilde muayene edildikten sonra net bir şekilde teşhis konulmaktadır. Geri döndürülebilecek veya döndürülemeyecek olduğu da tespit edilmektedir. Ardından duruma uygun bir tedavi yöntemine başlanmaktadır.

Demans Tedavisi Nedir?

Demans Tedavisi Nedir? Hastalığın tanısını koymak her zaman kolay olmamaktadır. Hastanın oldukça detaylı bir incelemeden geçmesi, farklı bir hastalığının olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Tedavi ise durumdan duruma değişim göstermektedir. Çoğu demans türünün tedavisi bulunmamaktadır. Bundan dolayı tedavideki asıl amaç belirtilerin kontrol altına alınması olarak tanımlanabilmektedir. Bu şekilde hastaların hayat kalitesi arttırılmaktadır. Alzheimer hastalığına bağlı olarak meydana gelen demans tedavisi için bazı ilaçların kullanımı uygun görülmektedir.

Demans halk arasında alzheimer hastalığı olarak da bilinen bir durumdur. Özellikle ilerleyen yaşlarda yaygın olarak görülen ciddi bir hastalıktır. Hastalığın belirtilerinin erken dönemde keşfedilmesi ve bu dönemde tedaviye başlanması önerilmektedir. Bu sayede tedavide daha iyi bir ilerleme kaydedilebilmektedir. Hastalığın hızlı bir şekilde ilerlemesi engellenebilmektedir. Diğer bireylere bağımlılığı azaltılmaktadır. Bu hastalığın ilerleme hızını yavaşlattığından dolayı mutlaka tedavinin uygulanması gerekli görülmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

panik-depresyon-dehb-okb-demans

Panik Depresyon DEHB OKB Demans

Panik bozukluğu beklenmedik durumlarda ortaya çıkan, yineleyici, şiddetli korku, raha…

Devamını Oku
ozgul-fobi

Özgül Fobi

Özgül fobi, objelerden ve bazı durumlardan mantık dışı, sürekli olarak korku duyma ha…

Devamını Oku
travmaya-bagli-problemler

Travmaya Bağlı Problemler

Travmaya bağlı problemler pek çok insanın hayat kalitesini düşürmekte ve hayatı yaşam…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.