Ağır Depresyon Nedir?

İzmir ağır depresyon; insanların günlük yaşamlarında çeşitli olay ve durumlara üzülmesi, stres altında hissetmesi ya da bitkin hissetmesi gibi verdiği tepkilerin ötesinde mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Tıp literatüründe majör depresyon olarak da bilinen ağır depresyon; kişinin işlevselliğini yitirmesine, günlük aktiviteleri gerçekleştirememesine, fiziksel değişim yaşamasına (kilo alma, kilo verme) gibi problemlere neden olmaktadır.

Ağır Depresyon Belirtileri

İzmir ağır depresyon belirtilerinin klinik incelemesinde değerlendirilen belirtileri aşağıdaki şekilde açıklamak mümkün olabilmektedir;

  • Çökkün duygu durumu: depresyon probleminin başlıca özelliğidir. Disfori olarak da tanımlanan söz konusu duygu durumunda; mutsuzluk, kederli ve umutsuz hissetme, moral bozukluğu ve kendini boşlukta hissetme gibi belirtiler yaşanmaktadır ve bu belirtiler devamlılık göstermektedir. Özellikle melankolik ve psikotik depresyon türlerinde çökkün duygu durumu daha yoğun yaşanmaktadır.
  • İlgi azlığı: anhedoni olarak da tanımlanan ilgi azlığı belirtisi kişinin çevresine ve işine olan ilgisi azalmaktadır. Daha önce yaptığı aktivitelerden artık zevk alamamasına neden olmaktadır.
  • Anksiyete: sıkıntı ve bunalma hissi olarak da açıklanmaktadır. Sinirlilikte artış, unutkanlık, çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme ve baş ağrısı gibi şikayetlere de neden olmaktadır.
  • Affektif anestezi: acı veren olaylara dahi duygusal tepki verememe olarak açıklanmaktadır.
  • Bilişsel bozukluklar: dikkat dağınıklığı, bellek zayıflığı ile kendini göstermektedir.
  • Düşünce akışında yavaşlama: düşünce akışının yavaşlaması sonucunda odaklanmada güçlük ve cevap vermede geç kalma gibi durumlar yaşanmaktadır.

İzmir ağır depresyon yaşayan kişilerde aynı zamanda değersizlik, suçluluk hissi yaşanmakta, olumsuz düşüncelere sahip olma, kararsızlık ve umutsuzluk, ağrı, çeşitli fobiler ve intihar düşünceleri de yaşanılan şikayetler arasındadır.

Ağır depresyonun fiziksel belirtileri ise; kilo alma ya da kilo verme, cinsel isteksizlik, uyku problemleri, enerji azlığı, ritim bozuklukları olarak sıralanabilmektedir.

agir-depresyon-belirtileri

agir-depresyon-nedenleri

Ağır Depresyon Nedenleri

İzmir ağır depresyon nedenlerini genetik, biyolojik ve psikososyal faktörler olarak gruplandırabiliriz. Söz konusu nedenleri ise aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz;

  • Erken ebeveyn kaybı
  • Madde ve alkol tüketimi
  • Düşük sosyoekonomik düzey
  • Boşanmış olmak ya da ayrı yaşama
  • İşsizlik
  • Daha önce depresyon yaşamış olmak
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Hormonal değişimler

 

 

Ağır Depresyon Tedavi Yöntemi

İzmir ağır depresyon tedavisinde; diğer psikiyatrik hastalıklarda da olduğu gibi hastaya yaklaşım oldukça önemlidir. Tedaviye başvuran hastanın genel sağlık durumunun ve yaşanılan belirtilerin değerlendirilmesi sonucunda hastaya en uygun ve en hızlı cevap verecek tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir. Tedavi yöntemlerinde doğru ilaç kullanımı ve kullanılan ilacın dozu oldukça önemlidir. Hastanın ilaçla tedaviye yanıt vermesi ve bu sürecin değerlendirilmesi sonrasında ilaç değişimi söz konusu olabilmektedir.

Bazı hastalarda ağır depresyon problemi yaşanması durumunda hastaneye yatış gerekebilmektedir. Aynı zamanda yaşam tarzında değişiklik, EMDR ya da TMS tedavileri de ağır depresyon tedavisi sürecinde katkı sağlamaktadır.

İzmir Ağır Depresyon Tedavisi

İzmir ağır depresyon tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi için 0 232 422 22 88 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anksiyete-bozuklugu

Anksiyete Bozukluğu

Anksiyete bozukluğu kişinin kendini tehlikede hissetmesi ve ona göre davranması, tela…

Devamını Oku
narsistlik-nedir

Narsistlik Nedir?

Narsisizm insanın kendisine aşırı sevgi, hayranlık göstermesidir. Bu bireyler kendile…

Devamını Oku
alzheimer-tedavisi

Alzheimer Tedavisi

Alzheimer sık görülen demans türlerinden biridir ve beyin hücrelerinin yok olmasına n…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.