Depresyon

Depresyon psikiyatrik hastalıklar içinde en yaygın olan ve yaşam kalitesini birçok alanda bozan bir hastalıktır. Günlük hayatta herkes zaman zaman moralsiz, üzgün, mutsuz, karamsar hissedebilir. Depresyon hastalığının farkı ise kişi düşünce olarak durumuyla ilgili ümitsizlik, pişmanlıklar, geleceğe yönelik karamsarlık, suçluluk ve değersizlik algılamaktadır. Hatta intiharı çözüm olarak görebilmektedir.

Davranış olarak toplumsal geri çekilme, içine kapanma, kişinin zevk alarak yaptığı şeylerden zevk alamama, isteksizlik görülür. Bedensel olarak da uyku ve iştah bozuklukları görülmektedir. Tedavisinde antidepresan ilaç tedavileri ve psikoterapiler uygulanmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi, insanın olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını işlevsel olanlar ile değiştirmeye yarayan tedavilerdir.

Depresyon Nedir?

Depresyon en sık görülen duygu durum bozukluklarından biridir. Kronik üzüntü, ilgisizlik, günlük aktiviteleri yerine getirememe gibi şikayetlere neden olan depresyon problemi erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Ancak bu durum erkeklerin daha az profesyonel destek talebi bulunmalarından kaynaklanmaktadır.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

İzmir depresyon belirtileri kişiden kişiye göre değişebilmekle birlikte bir kez ortaya çıktıktan sonra günler boyu yaşanabilmektedir.

Depresyon nöbeti sırasında her gün yaşanması muhtemel olan belirtileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Boşlukta ve umutsuz hissetme
  • Sebepsiz ağlama krizleri
  • Suçluluk duygusu ve değersizlik hissetme
  • Konsantrasyon bozuklukları
  • Karar vermede ve düşünmede zorluk
  • Sinirlilik hali ve öfke patlamaları
  • Aktivitelere olan ilgi kaybı
  • Nedensiz yere hissedilen baş ağrısı ve sırt ağrısı
  • İştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı ya da sebepsiz yere aşırı yeme isteği ve kilo alma
  • Sık sık intihar ve ölümü düşünme
  • Aşırı uyuma hali ya da uykusuzluk
  • Enerji düşüklüğü ve yorgunluk

Depresyon Ne Demek?

Depresyonu kısa anlatmamız gerekirse; sürekli üzüntü hali ve ilgisizlik gibi psikolojik, baş ağrısız, kilo alma ya da verme gibi fiziksel belirtileri açığa çıkaran bir tür duygu durum bozukluğudur. Depresyon tüm dünyada en sık yaşanan duygu durum bozukluklarından biridir ve tedavisi mümkündür.

depresyon-ne-demek

depresyon-turleri-nelerdir

Depresyon Türleri Nelerdir?

İzmir depresyon türleri kişide açığa çıkardığı belirtilere göre sınıflandırılmaktadır. Majör depresyonun türlerini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz;

  • Anksiyete özellikli depresyon: huzursuzluk hissi ve kontrol kaybından endişe duyulan depresyon türüdür.
  • Atipik özellikli depresyon: işrtah artışı, aşırı uyuma isteği, uzuvlarda ağırlık hissetme ve reddedilmeye karşı aşırı duyarlı hissetmenin yoğun olduğu depresyon türüdür.
  • Melankolik özellikli depresyon: halsizlik, ajitasyon, ilgi kaybı ile birlikte sabah uyanmada zorluk yaşanan depresyon türüdür.
  • Mevsimsel özellikli depresyon: güneş ışığına daha az maruz kalma sonucunda açığa çıkan depresyon türüdür.
  • Psikotik özellikli depresyon: yetersiz hissetme ve halüsinasyonlar görülen depresyon türüdür.
  • Peripartum özellikli depresyon: doğumdan hemen önce ya da doğumdan sonraki süreçte açığa çıkan depresyon türüdür.
  • Katatoni özellikli depresyon: sabit katı görüşlerin hakim olduğu ve motor aktivitelerinin kontrol edilemediği depresyon türüdür.

 

 

Depresyon Tedavisi

İzmir depresyon tedavisinde günümüzde ilaçla tedavi yöntemi ve psikoterapi yöntemleri uygulanmaktadır. Tedavinin ilk aşamalarında ilaç kullanımı önerilebilmekte; ilerleyen süreçte psikoterapi yöntemleri uygulanmaktadır.

İzmir depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar antidepresan olarak tanımlanmaktadır ve her depresyon türüne özel olarak geliştirilmiş pek çok antidepresan bulunmaktadır. Bu nedenle depresyon problemi yaşayan kişilerin alanında tecrübeli bir psikiyatriste başvurmaları ve nitelikli tanı süreci sonrasında önerilen ilaçların psikiyatristin önerdiği şekilde kullanmaları gerekmektedir.

İzmir depresyon tedavisi sürecin uygulanan psikoterapi sürecinde; hastanın gerçekçi hedefler belirlemesi, yaşamaya karşı umutlu bir bakış açısının kazandırılması, sosyal ilişkilerinde olumlu etkileşimler yaşaması hedeflenmektedir.

Ağır depresyon yaşayan kişilere hastane tedavisi de önerilebilmektedir.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    sosyal-kaygi-bozuklugu-nedir

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Nedir?

    Sosyal kaygı bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu ya da sosyal fobi olarak da tanıml…

    Devamını Oku
    borderline-kisilik-bozuklugu

    Borderline Kişilik Bozukluğu

    Borderline kişilik bozukluğu, kişinin duygusal düzenlemesinde, davranışlarında ve ili…

    Devamını Oku
    travma-sonrasi-stres-bozuklugu

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu

    İçerik Güncelleniyor...…

    Devamını Oku

    RANDEVU TALEBİ

    * Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.