EMDR Terapisi

EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (Göz Hareketleri ile Sistematik Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) olarak adlandırılan bir psikoterapi yönteminin kısaltmasıdır. EMDR terapisi, etkisinden kurtulamadığımız olay ve anı ile ilgili düşünceler, duygular, bedensel duyumları anlamlandırarak rahatlamamızı ve etkisinden çıkmamızı sağlayan bir yöntemdir.

Terapide hedef anılara ulaşılır ve iki yönlü uyaranlar verilir. Bu uyaranlar ile; beynin duygularla ilişkili sağ bölümü ve mantıkla ilişkili sol bölümü arasında bilgi iletimi sağlanır.

Böylelikle rahatsızlık veren yaşantıların harekete geçirilmesi, olumsuz duyguların tetiklenmesi ve bu durumu ortadan kaldırmaya yarayan dışsal uyarımın birlikte olması ile rahatlama oluşmaktadır.

Hafızanın farklı bölümlerini harekete geçirerek daha yararlı ve adaptif bilgilerle yeni bağlantılar yapmasını sağlamaktadır.

EMDR Terapisinin Uygulandığı Alanlar

  • Travmaya bağlı problemler; Taciz, Fiziksel Şiddet, Duygusal Şiddet, Doğal Afetler gibi travmatik olaylar
  • Olumsuz yaşam deneyimleri (Terkedilme, aldatılma vb.)
  • Kaygı Bozuklukları (Panik bozukluk, Yaygın Kaygı Bozukluğu, Obsesif Kompulsif Bozukluk vb.)
  • Fobiler (Sosyal fobi, Yükseklik korkusu, Agorafobi, Uçak Korkusu vb.)
  • Depresyon
  • Performans Kaygısı (sına kaygısı vb.), Performans Geliştirme
  • Öfke ve Stres Yönetimi
  • Uzamış Yas

    EMDR Terapisi Uygulanışı

    Bir hipnoz yöntemi değildir, kişi seans boyunca uyanık ve bilinçlidir, hatta bilinçli olarak olumsuz duygular geldiğinde bunları işlemek ve çözümlenmesini sağlamak üzere odaklanılır. Danışan ile geçmiş yaşantılarla ilgili anılar belirlenir. Olayla ilgili görüntüler, olumsuz düşünceler ve bedensel duyumlara aynı anda odaklanılarak iki yönlü uyaranlar verilir. Bu uyaranlar göz hareketleri, iki kulağa sesli uyaran verme veya iki dize dokunsal uyaranlar verme şeklinde olabilir. Geçmişte yaşanan olumsuz anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, günlük işlevselliği etkileyen semptomların tedavisi, kişinin gelecekte benzer sorunlarla karşılaştığında yeni bakış açısını gösterebilmesi amaçlanır.

    EMDR Kaç Seans Sürer?

    EMDR terapisinin genel olarak kısa süreli bir terapi yöntemi olduğu söylenebilir. İlk olarak terapist danışan ilişkisi sağlanmış olmalıdır. EMDR terapisinin süresi danışanın yaşam öyküsü, sorunun türüne, eşlik eden psikiyatrik hastalığın olması ve önceki travmalarına bağlı olarak değişmektedir. Tek bir anıyı ele alıp işleyebilmek için 3 seans önerilmektedir. Bir anıyı işlemek benzer türdeki diğer anıları da olumlu yönde etkilediği için EMDR terapisinde geçmişteki her bir olumsuz deneyimi ayrı ayrı işlemek gerekmemektedir. Her danışanla kendi özelinde çalışılması ve birlikte açık bir planlama yapılması gerekmektedir.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    Takıntı Hastalığı Tedavisi

    OKB yani obsesif kompulsif bozukluk, takıntılı ve tekrarlayan düşüncelerin günlük yaş…

    Devamını Oku
    sema-terapi

    Şema Terapi

    Şemalar, yaşamın erken yıllarında öğrendiğimiz ve yaşam boyu tekrar eden duygu, düşün…

    Devamını Oku
    bilissel-davranisci-terapi-bdt

    Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)

    Bilişsel Davranışçı Terapi, insanların duygu ve davranışları, olayları nasıl yorumlad…

    Devamını Oku

    RANDEVU TALEBİ

    * Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.