Şizofreni Bipolar Anksiyete

Şizofreni düşünme, duyuları kullanma, davranışlar gibi insan beyninin en ileri işlevlerini etkileyen, belirti ve bulguları geniş bir yelpazede yer alan ağır bir mental bozukluktur. Kişinin başkalarıyla iletişim kurmaktan kaçtığı ve kendi dünyasına doğru iyice çekildiği görülür.

Şizofreni

Şizofreni kısaca psikoz, apati, irade kaybı, duygulanımda küntlük, sosyal içe çekilme, motor belirtiler ve bilişsel bozukluk gibi belirti ve bulguların eşlik ettiği sosyal ilişkiler, iş ve eğitim, kendine bakım ve bağımsız yaşam alanlarında işlev kaybına yol açan bir hastalık süreci olarak tanımlanabilir.

Hastalığın alevlenme ve yatışma dönemleri vardır özellikle alevlenme döneminde kişilerde düşünme yeteneklerinde kayıp yaşanabilir fakat zeka seviyelerinde kısıtlılık söz konusu değildir.

Hastalarda tuhaf davranışlar ve görünüm dikkat çekicidir.

Kendi kendine mırıldanma, konuşma, gülme, şarkı söyleme gibi davranışlar görülebilir.

Yine hastaların birçoğunda öz bakımda yetersizlik dikkat çekebilir.

Kıyafetlerinin kirli ve beden bakımının uzun süredir yapılmadığı görülebilir.

Bazı hastalarda donuk, hareketsiz, ilgisiz, içine kapanık, çekingen veya sessiz bir görünüm olabilirken bazılarında saldırganlık, aşırı hareketlilik, ajitasyon, taşkınlık göze çarpabilir.

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk veya manik depresif hastalık yineleyici depresif, hipomanik ve manik dönemler ve hastalık dönemleri arasında iyilik dönemleri ile karakterize bir ruhsal hastalıktır. Kişinin motivasyon,düşünme ve ruh halinde belirgin dalgalanmalar göze çarpar. Günlük döngüsel ritimlerde düzensizlik, duygudurum dalgalanmaları, bilişsel bozukluklarla seyretmektedir. Günlük biyolojik ritim uyku, yeme, vücut sıcaklığı ve hormonal salgılar gibi değişkenlerin gün içi değişimini tanımlar. Bu durumlar kişinin duygu ve bilişlerinin düzenlenmesinde önemli rol oynar.

Duygudurum bozukluklarında günlük döngüsel ritmin düzenlenmesi bozulur ve uyku başta olmak üzere hastaların tüm ritim özellikleri etkilenir. Depresif dönemde depresyonun mutsuzluk, üzüntü, isteksizlik, motivasyon kaybı gibi belirtiler görülür.

Manik dönemde; taşkınlık, coşkulu duygudurum, fazla enerji ve çok para harcama, çok gezme, cinsel istekte artış, çok konuşma, fikir uçuşması, risk alıcı davranışlarda artma, dikkat dağınıklığı, uyku ihtiyacının azalmasına rağmen enerjik hissetme, özgüvende belirgin artış, rahatsızlık verici ve ya saldırgan davranışlar gibi özellikler ortaya çıkabilir.

sizofreni

bipolar-bozukluk

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu)

Anksiyete olarak bilinen kaygı, tehdit altında olduğumuz durumlarda algıladığımız doğal bir sinyaldir. Doğal anksiyete olarak adlandırılan bu dürtü, normal ve çoğu zamanda sağlıklı bir duygudur. Günlük hayattaki sorunlarla baş edebilmek, tehlikeli durumlarla karşılaştığımızda hızlı karar verebilmek için gereklidir.

Anksiyete bozukluğuysa kaygı duygusunun, ortada bir tehlike yokken kendini göstermesi, düzenli olarak hissedilmesidir. Kişileri çok fazla rahatsız edebilmekte ve günlük hayattaki işlevselliklerini yerine getirmesini zorlaştırabilmektedir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişinin sosyal yaşamı ve diğer kişilerle olan ilişkileri de bozularak yaşam kaliteleri düşmektedir. Bu durum artık bir tıbbi hastalıktır.

Anksiyete Belirtileri

Anksiyete belirtileri şu şekildedir;

  • Korku, huzursuzluk, panik hali
  • Gerginlik, sıkıntılı, kaygılı ve tuhaf hissetme
  • Hızlı nefes alıp vermek, nefes darlığı
  • Ağız kuruluğu
  • Kalp çarpıntısı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • El ve ayaklarda terleme, uyuşma ya da karıncalanma hissi
  • Uyku problemleri
 

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    panik-depresyon-dehb-okb-demans

    Panik Depresyon DEHB OKB Demans

    Panik bozukluğu beklenmedik durumlarda ortaya çıkan, yineleyici, şiddetli korku, raha…

    Devamını Oku
    depresyon-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

    Depresyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    Depresyon, kişilerin kendini iyi hissetmediği psikolojik anlamda kötü bir ruh haline …

    Devamını Oku
    agorafobi

    Agorafobi

    İnsanlar günlük yaşantısında pek çok unsura karşı korku besleyebilir. Bu korkular baz…

    Devamını Oku

    RANDEVU TALEBİ

    * Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.