Bağımlılık

Bağımlılık, bireyin kullanmakta olduğu madde, alkol, nesne ya da bir davranışın üzerinde kontrolü kaybetmesi olarak tanımlanmaktadır. Kontrolsüz bir şekilde kullanılan her madde veya gerçekleştirilen her eylem bağımlılığın oluşmasına neden olmaktadır. Bireyler hayatlarında pek çok farklı şeye bağımlı olabilmektedir. Pek çok etkenin bir araya gelerek oluşturduğu tablo olarak da gözlemlenmektedir. Birey doğduğu andan itibaren öğrenmeye ve dış dünyanın etkilerine açıktır. Bu süreçte maruz kaldığı durumlara karşı kendini koruyabilmek adına bir baş etme yöntemi geliştirmektedir. Geliştirdiği bu yöntem ise sağlıklı veya sağlıksız bir durum olabilmektedir. Yaşadığı ortam, çevresindeki insanlar ve ebeveynleri bu duruma etki etmektedir. Ailede bağımlılık öyküsü olması ise bu durumu tetikleyebilmektedir.

Bağımlılık Nedir?

Bağımlılık Nedir Kısaca? Davranışsal, sosyal, biyolojik ve genetik nedenlere sahip olan bir durumdur.

Fakat hiçbir sebep bağımlılığı tek başına ortaya çıkarmamaktadır.

Madde kullanımının bağımlılığa dönüşmesinde birçok farklı neden bulunmaktadır.

Aynı zamanda biyolojik bir süreçtir.

Bireyin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlığı, çevresel etkenler, maddeye ulaşılabilirlik, aile yapısı ve toplumsal çevre bağımlılığa başlamasına neden olan faktörler arasında yer almaktadır.

Bir maddenin yaşamı, sağlığı olumsuz etkilemesine ve kullanmaya başladıktan sonra bireyin kendini durduramamasına neden olmaktadır.

Böyle bir durumda bağımlılık oluşmaktadır.

Beyin hastalığı olarak da tanımlanan bu durumun mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bireyin kaderi olarak tanımlanmaması ve erkenden tedavi edilmesi önerilmektedir.

 

Kaç Çeşit Bağımlılık Vardır?

Kaç Çeşit Bağımlılık Vardır? Fiziksel ve psikolojik anlamda bağımlılıklar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Alkol Bağımlılığı: Bireyin alkol tüketiminin işine, ailesine, eğitimine zarar verecek boyutta olmasıdır. Bağımlılığın oluşmaması için dozunda alkol alınmasına önem verilmesi gerekmektedir.
  • Sigara Bağımlılığı: Bağımlılık çeşitleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Pek çok farklı hastalığa neden olmasına rağmen sigara düzenli olarak kullanılmaktadır.
  • Eroin Bağımlılığı: Oldukça ciddi durumlara yol açabilen en tehlikeli bağımlılık çeşididir. Bireyin bir veya iki haftalık kullanımından sonra bağımlılık ortaya çıkmaktadır.
  • Esrar Bağımlılığı: Kenevirden elde edilmekte ve sigara gibi sarılarak içilmektedir. Sigara ile birlikte alındığında kısa sürede etkisini göstermektedir.
  • İnternet Bağımlılığı: İnternetin kontrolsüz kullanımı sonucunda ortaya çıkmaktadır. İnternet bağımlılığı izyolojik ve psikolojik anlamda pek çık hastalığa neden olmaktadır.
  • Kokain Bağımlılığı: Etkisini hemen göstermekte ve kısa süre içerinde bitirmektedir. Oldukça tehlikeli bir bağımlılık çeşididir. Deri altından veya solunum yoluyla ele alınabilmektedir.
  • Extacy Bağımlılığı: Tablet ve kapsül şeklinde satılmaktadır. Böbreklere, kas ve motor koordinasyonuna zarar verebilmektedir.
  • Kafein Bağımlılığı: Kahve, kola, çay gibi maddelerin yoğun bir şekilde tüketilmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır.
  • Uçucu Madde Bağımlılığı: Tiner, bali, oje, saç spreyi gibi maddelerin koklanması ile oluşmaktadır. Bu eylem sürekli bir hale gelmekte ve bağımlılığa dönüşmektedir.
  • İnsan Bağımlılığı: Bir kişinin, bireye zarar vermesine rağmen birey ondan ayrılamamaktadır. Hayatın onsuz anlamsız olduğunu düşünmektedir.

bagimlilik-nedir

kac-cesit-bagimlilik-vardir

Alkol Bağımlılığı Nedir?

Alkol Bağımlılığı Nedir? Bireylerin aşırı miktarda alkol tüketmesi, saat fark etmeksizin alkol tüketmesi ve sürekli istemesi olarak da tanımlanmaktadır. Alkol alınmadığından yoksunluk çekilmektedir. Kullanılmadığında birey kendini kötü ve stresli hissetmektedir. Yoksunluk nedeniyle kötü bir ruh haline bürünmektedir. Mutsuz, karamsar ve üzgün hissedebilmektedir.

Uyuşturucu Bağımlılığı Nedir?

Uyuşturucu Bağımlılığı Nedir? Vücudun işlevlerini olumsuz bir şekilde etkileyen maddelerin kullanılması, zarar verdiği halde bu maddelerin kullanılmaya devam edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Biyolojik, psikolojik ve sosyal etkenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Madde kullanımına ara verildiğinde yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır. Zaman geçtikte madde kullanımının dozunun ve sıklığının yükseltildiği gözlemlenmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ergenlik-donemi-sorunlari

Ergenlik Dönemi Sorunları

İçerik güncelleniyor...…

Devamını Oku
performans-kaygisi-sinav-kaygisi

Performans Kaygısı (Sınav Kaygısı)

Her çocuk bir gün başarısız olmaktan korkabilmektedir. Hafif düzeyde olan korku birey…

Devamını Oku
basa-cikma

Başa Çıkma

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.