Travmaya Bağlı Problemler

Travmaya bağlı problemler pek çok insanın hayat kalitesini düşürmekte ve hayatı yaşamasına izin vermemektedir. Deprem gibi ani ve beklenmedik bir olay yaşandıktan sonra ortaya çıkan travma, birçok problemin oluşmasına neden olmaktadır. Bireyi aşırı korkutan ve dehşet içine düşüren durum ruhsal travmanın yaşanmasına yol açmaktadır. Bireyin çaresiz hissettiği bu durum bazen uzun süre boyunca bireyin korku ve dehşet hissini yaşamasına neden olmaktadır.

Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetler, işkence, tecavüz gibi durumlar bir travma yaşanmasına ve sonrasında bu durumdan kaynaklanan bazı psikolojik problemlerin oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Bu bireyler belirli bir süre boyunca etrafına uyum sağlamakta zorluk yaşamaktadır ve aynı zamanda bu durumla başa çıkmakta zorluk yaşayabilmektedir.

Travma sonrasındaki süreç içerisinde yaşanan problemler bireyin hayattan kopmasına neden olabilmektedir ve bundan dolayı da mutlaka bireye iyi bir şekilde bakılması gerekmektedir.

Travmaya Bağlı Duygusal Problemler

Travmaya bağlı problemler bireyde travma sonrasında kısa veya uzun süreli bir etki yaratabilmektedir.

Bireyde travma nedeni ile aşırı korku, şok, yas, öfke, suçluluk, çaresizlik, ümitsizlik, anlamsızlık gibi duygular meydana gelebilmektedir.

Yaşanan bu ani duygular bireyde bazı psikolojik problemlerin oluşmasına da neden olmaktadır.

Genellikle travma sonrasında travma sonrası stres bozukluğu veya akut stres bozukluğu yaşanmaktadır.

Öncelikle akut stres bozukluğu en fazla 30 gün boyunca devam eden bir süreçtir. Birey bu süreçte şok içerisindedir ve doğru bir şekilde tepki verememektedir.

Belirli bir noktadan sonra ise kendine gelmeye başlamaktadır. Ancak 30 gün geçmiş ve birey hala travmanın etkisinde ise bu durumun ise travma sonrası stres bozukluğu olmaktadır.

 

Bu durum ise çok uzun süre devam edebilmekte ve bir sınırı bulunmamaktadır. Böyle bir durum ise bireyin tüm yaşamını etkilemektedir. Birey yaşadığı travma nedeni ile iş, okul, aile hayatını tamamen bırakmakta ve hayattan uzaklaşmaktadır. Bunun mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Bazen travmanın yoğunluğu nedeni ile tedavi süreci çok uzun sürebilmektedir ancak bazı hastalar ise tedaviye kısa süre içerisinde cevap vermekte ve iyileşmeye başlamaktadır.

travmaya-bagli-duygusal-problemler

travma-sonrasi-stres-bozuklugu

Travmaya Bağlı Duygusal Problemler Neden Olur?

Travmaya Bağlı Duygusal Problemler Neden Olur? İnsan hayatında sıkıntı ve üzüntü yaratmakta olan pek çok olay bulunmaktadır. Fakat hepsi de ruhsal anlamda travma yaşanmasına neden olmamaktadır. Fakat aniden yaşanan ve hiçbir şey yapılamayan bazı olaylar bireyin ruhsal travma yaşamasına zemin hazırlamaktadır. O anda yaşanan çaresizlik, şok, korku gibi duygusal bireyin aniden ne içerisinde olduğunu anlayamaması ruhsal anlamda bazı izler bırakmaktadır. Bu esnada yaşanan duygusal problemler oldukça ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Böyle bir durumda ise mutlaka bireyin destek alması ve durumun daha ciddi bir boyuta ulaşmasının engellenmesi gerekmektedir.

travmaya-bagli-duygusal-problemler-neden-olur

travmaya-bagli-duygusal-problemler-tedavi-edilebilir-mi

Travmaya Bağlı Duygusal Problemler Tedavi Edilir mi?

Travmaya Bağlı Duygusal Problemler Tedavi Edilir mi? Travma sonucunda oluşmakta olan bazı ruhsal problemler bulunmaktadır. Bunlar bazen ciddi boyutlarda olabilmekteyken bazen de hafif seviyelerde olabilmektedir. Ruhsal travma yaşayan bireye en kısa süre içerisinde tedavi uygulanmaya başlamakta ve iyileşme sürecine dikkat edilmektedir. Bu süreç içerisinde hastaya oldukça dikkatli ve titiz davranılması gerekmektedir.

Tedavi sürecinin ne kadar süreceği ise tamamen yaşanan travmanın boyutuna, hastanın ruhsal durumuna göre değişim göstermektedir. Her hastanın durumu birbirinden farklıdır ve farklı tedavi yöntemleri uygulanarak farklı şekillerde tedavileri gerçekleştirilebilmektedir. Bireye tedavi uygulanması ile travmanın etkileri giderilmeye ve bireyin hayat kalitesi artırılmaya çalışılmaktadır. Hayatını yeniden yaşamaya başlamasına olanak sağlanmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anksiyete-bozuklugu

Anksiyete Bozukluğu

Anksiyete bozukluğu kişinin kendini tehlikede hissetmesi ve ona göre davranması, tela…

Devamını Oku
dissosiyatif-kimlik-bozuklugu-nedir

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir?

Dissosiyatif kimlik bozukluğu (DKB), bireyin birden fazla kişilik veya benlik durumu …

Devamını Oku
kisilik-bozukluklari

Kişilik Bozuklukları

Paranoid Kişilik Bozukluğu Şizoid Kişilik Bozukluğu Şizotipal Kişilik Bozukluğ…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.