Yas, insanın kayıpları karşısında verdiği doğal bir yanıttır. Genelde yas kelimesi kullanıldığında bir kişinin kaybının ardından meydana gelen durum akla gelmektedir ancak bu durum her türlü nesnenin kaybı ile ilgilidir. İçerisinde ise birçok süreci ve durumu barındırmaktadır. Yaşanılarak tamamlanması gereken bir süreçtir. Normal yas sürecini yaşamamakta olan kişilerde farklı sorunlar gelişim gösterebilmektedir. Kaybın sosyal olarak inkârı, ölen kişinin son hastalığına ait bedensel şikayetlerin ortaya çıkması, sosyal çevrede bozukluk, iş hayatında bazı sorunların ortaya çıkması gibi pek çok durum oluşum gösterebilmektedir.

​​​​​Yas durumunun oluşması ile birlikte birey farklı evrelerden geçmektedir.

İlk dönemde kişini kaybetme durumunu algılamakta zorlanma yaşamaktadır. Gerçek dışı duygulara kapılabilmektedir.

Daha sonra ise acısını daha yoğun bir şekilde hissetmektedir.

Ardından kaybın geri dönmeyeceğini anlamakta ve çaresizlik yaşamaktadır.

Belirli bir süre sonra özlem yaşamaya başlamaktadır ve bunu daha yoğun bir şekilde hissetmektedir.

Sonrasında ise tüm bu duygular yavaş yavaş azalmaya başlamaktadır.

Yas Nedir?

Yas Nedir? Sevilen bir kişinin ya da kaybedilen bir nesnenin ardından oluşan oldukça doğal bir süreçtir. Evrensel bir durum olduğu bilinmektedir. Her insan belirli dönemlerde bu sürece girebilmekte ve ardından bazı evrelerden geçmektedir.

Sonucunda ise normal hayatına dönmektedir.

Sürecin gidişatı ise pek çok farklı etkene bağlı olarak değişim göstermektedir.

Bir kişi yasa girdiği ilk anda durumu kavramakta zorlanmaktadır. Olayı algılamakta zorlanmakta ve boşluk hissedebilmektedir. Zaman içerisinde tüm bu sorunlar artarak devam etmekte ve belirli bir noktadan sonra kabulleniş yaşanmaktadır. Hemen her insanın birilerini kaybetmesi ile birlikte oluşan bu sürecin ne kadar süreceği ise kaybedilen kişinin yakınlığına göre değişim gösterebilmektedir. Ayrıca bu süreçte destek alınması gerekli görülebilmektedir. Bazı bireylerin yas süreci oldukça uzun süre devam edebilmekte ve bireyin hayatına devam etmesi zor olabilmektedir. Böyle bir durumda mutlaka destek alınmalı önerilmektedir. Bu sayede daha hızlı iyileşme sağlanabilmektedir.

yas-nedir

yas-sureci-nasil-gecer

 

Yas Süreci Nasıl Geçer?

Yas Süreci Nasıl Geçer? Birey, sevdiği bir kişiyi kaybettiği ilk anda bu durumu algılamakta zorlanmaktadır. Gerçek dışı duygular yaşayabilmekte ve boşluğa düşebilmektedir. Birkaç saat veya birkaç hafta boyunca bu durumu yaşayabilmekte şaşkın, donuk, tepkisiz kalmaktadır. Bu ilk evrenin atlatılması ile birlikte birey acısının çok daha yoğun bir şekilde hissetmeye başlamaktadır. Öfke, huzursuzluk, korku, heyecan, dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşayabilmektedir. Zihni ise ölen kişi ile ve ölüm ile meşgul olmaktadır. Bu süreç ise günler boyunca devam edebilmektedir.

Sonraki evrede ise kaybın geri dönmeyeceğini artık anlamaktadır. Geri dönmeyeceğini anlaması ile birlikte ümitsizlik, çaresizlik gibi sorunlar oluşum göstermektedir. Yorgunluk, bitkinlik ve isteksizlik hissi oluşmaktadır. Daha sonra ise ölümün kesinliği kabul edilmekte ve sonuçlar kabullenilmektedir. Normal hayata dönülmekte ve yeni planlar yapılmaktadır.

Yas’ın Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Yas’ın Psikolojik Etkileri Nelerdir? Bir birey yasa girdiğinde psikolojik anlamda bazı sorunlar yaşayabilmektedir. Bu durum pek çok kişide görülebilmektedir. Bireylerin büyük bir kısmında depresyon belirtilerine benzer belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ayrıca birey bu süreçte herhangi bir psikolojik rahatsızlıkta yaşayabilmektedir. Bu durum bireyden bireyde farklılık göstermektedir. Bazı bireylerin yas durumunda verdiği tepkiler daha farklı olabilmektedir. Tamamen bireyin zihni ve psikolojisi ile alakalı bir durumdur.

Bireylerin yas sürecinde bir desteğe ihtiyacı vardır. Bu desteğin alınması bireyin kendini daha rahat hissetmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda alınan destek sayesinde birey daha kısa bir süre içerisinde bu süreçten kurtulabilmekte ve hayatına dönebilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ozguven-problemleri

Özgüven Problemleri

Özgüven, çocukluk döneminde oluşmakta olan ve kişinin bütün yaşamını etkilemekte olan…

Devamını Oku
ofke-sorunlari

Öfke Sorunları

İçerik güncelleniyor...  …

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.