Akut Stres Bozukluğu

Akut stres bozukluğu, travmatik bir olay yaşandıktan hemen sonra travmaya bağlı problemler ortaya çıkabilmektedir. Zihinsel bir sağlık sorunu olarak tanımlanmaktadır. Böyle bir durumu yaşayan kişilerde çeşitli psikolojik semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer fark edilemez ya da iyileşemez ise travma sonrası stres bozukluğuna neden olabilmektedir. Her birey yaşadığı travmatik olaylara farklı tepkiler verebilmektedir. Fakat bu travma sonrasında ortaya çıkabilecek olan psikolojik ve fiziksel etkilerin farkında olmak gerekmektedir. Bazı kişiler travma sonrasında ani ve dehşet verici tepkiler gösterebilmektedir. Böyle bir durumda bu kişilerin en erken şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi ile birlikte rahatlama ve iyileşme sağlanabilmektedir.

Akut Stres Bozukluğu Nedir?

Akut Stres Bozukluğu Nedir? Yaşanılan travmatik bir olaydan sonra psikolojik anlamda sıkıntı yaşamak bu sorunun oluşumunun belirtisi olabilmektedir. Akut stres bozukluğu sorununun travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkisi bulunmaktadır.

Bu iki sorunun yakın ilişkisinin bulunması aslında akut stres bozukluğu yaşayan kişilerin ilerleyen dönemlerde travma sonrası stres bozukluğu yaşamasından kaynaklanmaktadır.

Aynı zamanda belirtilerinin de benzer olduğu gözlemlenmektedir. Fakat yine de bazı noktalardan dolayı ayrı bir hastalık olarak kabul edilmektedirler.

Akut stres bozukluğunu yaşayan kişiler, travmatik olayı yaşadıktan hemen sonra bir problem yaşamaktadırlar. Bu durum geçici olarak gözlemlenmektedir.

Ortalama 3 gün ile 30 gün arasında sürmektedir. Fakat travmatik stres bozukluğu bu şekilde tanımlanmamaktadır. Eğer kişinin sorunları 1 aydan daha uzun süre devam ederse travmatik stres bozukluğu olarak kabul edilmektedir.

Akut Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Akut Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir? İlk olarak kişi istemsiz tekrarlar yaşamaktadır. Anılar ve rüyalar aracılığı ile sürekli yaşadığı travmayı hatırlamaktadır. Olumsuz bir ruh haline sahiptir. Üzüntülü ve negatif bir ruh hali bulunmaktadır. Gerçeklik algılının değiştiği ve çevresinde olup bitenleri algıladığı gözlemlenmektedir. Yaşadığı travma sonrasında bu travma ile ilgili olan duygulardan, kişilerden, yerlerden kaçma eğilimindedir. Uykusuzluk, uyku bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar yaşamaya başlamaktadır. Fiziksel anlamda sinirlilik ve saldırganlık hakimdir. Gergin olmasının yanı sıra çok basit bir şekilde korkabilmektedir.

Eğer bu durum devam ederse ve uzun süre iyileşmez ise travmatik stres bozukluğuna dönüşmektedir. Sonrasında ise Anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi sorunları yaşamaya da oldukça müsait bir hale bürünmektedir.

akut-stres-bozuklugu-nedir

akut-stres-bozuklugu-belirtileri-nelerdir

Akut Stres Bozukluğu Neden Olur?

Akut Stres Bozukluğu Neden Olur? Bireyin yaşadığı travmatik olaylar bu sorunun ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bir veya birden fazla olay bu durumun yaşanmasını tetikleyebilmektedir. Aynı zamanda kişinin fiziksel, psikolojik ve duygusal anlamda zarar görmesine neden olabilmektedir. Bu stres bozukluğuna yol açabilen durumların bir kısmı şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Sevilen bir kişinin kaybedilmesi
  • Doğal afet
  • Travmatik bir beyin hasarından kurtulmak
  • Ölüm tehlikesi geçirilmesi
  • Ciddi yaralanmalar
  • Motorlu taşıt kazaları
  • Cinsel saldırı veya tecavüz
  • Aile içi istismar
  • Ölümcül bir hastalık geçirilmesi

Akut Stres Bozukluğu Ne Kadar Sürer?

Akut Stres Bozukluğu Ne Kadar Sürer? Travma sonrasında yaşanan akut stres bozukluğu süresi genelde 3 gün ile 30 gün civarındadır. Yaşanan travmatik olaydan sonra 4 hafta içerisinde çıkmakta ve bir süre sonra iyileşme sağlanmaktadır. Fakat kişinin durumu düzelmiyor ve yaşadığı sorunlar bir ay sonrasında da devam ediyor ise bu durum artık travmatik stres bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Buna yönelik bir tedavi uygulanmaya başlanmakta ve diğer Anksiyete bozukluğu, depresyon gibi durumlara ilerlemesi engellenmektedir. Kişinin hayat kalitesi ve psikolojik durumu iyileştirilmeye çalışılmaktadır. Bazı bireyler için oldukça zorlu bir süreç olabilmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

borderline-kisilik-bozuklugu

Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline kişilik bozukluğu, kişinin duygusal düzenlemesinde, davranışlarında ve ili…

Devamını Oku
bulimia-nervoza-nedir

Bulimia Nervoza Nedir?

Bulimia Nervoza, bir çeşit yeme bozukluğudur. Bu yeme bozukluğu türünde, bireyler sık…

Devamını Oku
bipolar-bozukluk

Bipolar Bozukluk

İzmir bipolar bozukluk; bir diğer adıyla manik – depresif bozukluk, kişinin günlük ya…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.