Panik Atak

Panik atak, ani veya düzenli olarak gelen panik veya korku hissinin etkisi altında kalmak olarak tanımlanmaktadır. Hemen herkes hayatının belli dönemlerinde endişeli hissedebilmektedir. Yaşanan bu durum, stresli ya da kaygılı durumlara karşı verilen doğal bir tepkidir. Fakat panik atak bozukluğu yaşayan kişiler anksiyete, endişe, panik durumlarını düzenli olarak ve bir sebep olmaksızın hissetmektedir. Aslında bu durum ruhsal bir rahatsızlıktır. Beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Hem de hiçbir neden olmamasına rağmen kendini gösterebilmektedir. Kişiler ölmekten veya zarar görmekten fazlasıyla endişelenmektedir.

Panik Atak Nedir?

Panik atak nedir? Belirgin bir neden olmamasına rağmen kişinin kendini endişeli, huzursuz hissetmesi olarak tanımlanmaktadır.

Beklenmedik bir anda ortaya çıkmakta ve zaman zaman tekrarlamaktadır. Kişi aşırı paniğe kapılmakta ve sürekli endişelenmektedir.

Çarpıntı, nefes darlığı, terleme, baygınlık, güçsüzlük gibi belirtiler gösterebilmektedir.

Bazen baş dönmesi, kızarıklık, göğüs ağrısı ve baş ağrısı ile de kendini belli edebilmektedir.

Genelde ergenlik döneminde ortaya çıktığı bilinmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen bir durumdur.

Panik atağı tetikleyen pek çok farklı sorun olabilmektedir. Ancak genelde stres yaratan durumların bu sorunu tetiklediği gözlemlenmektedir.

Yaşanan travmatik olaylar bu sorunun kaynağı olabilmektedir.

Ayrıca bu sorunun diğer psikolojik rahatsızlıklar ile birlikteliği de bulunabilmektedir.

Bu rahatsızlıklar arasında depresyon, sosyal fobi, özgül fobi yer almaktadır.

Panik Atak Belirtileri

Panik atak belirtileri arasında birçok farklı durum bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Terleme
  • Titreme
  • Nefes darlığı
  • Boğulma hissi
  • Nefes alışverişinin kesilmesi
  • Ölüm korkusu
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Sersemlik hissi
  • Gerçek dışı duygular
  • Benliğinden ayrılma hissi
  • Paranteziler
  • Kontrol kaybetme korkusu
  • Çıldırma korkusu
  • Göğüs ağrısı ve göğüste sıkışma
  • Çarpıntı
  • Bayılacakmış gibi hissetme

panik-atak-nedir

panik-atak-baslangici

Panik Atak Başlangıcı

Panik atak belirtileri ve sebepleri arasında pek çok farklı madde yer almaktadır. İlk olarak belirtileri arasında terleme, titreme, çarpıntı, baş dönmesi, mide bulantısı gibi durumlar yer almaktadır. Bunun yanında göğüs ağrısı ve sıkışma hissi, sersemlik, çıldırma korkusu, bayılacakmış gibi hissetme, nefes alışverişinin kesilmesi de bulunmaktadır. Bu ve bunun gibi farklı belirtiler ile kendini belli edebilen bir sorundur.

Panik atağın sebepleri ise farklı nedenlerden dolayı kaynaklanabilmektedir. Alkol, sigara veya uyuşturucu kullanımı panik atağın dozunu arttırabilmektedir. Bazı ilaçların bu durumu ortaya çıkardığı da tahmin edilenler arasında yer almaktadır. Sevilen birinin kaybedilmesi, boşanma, cinsel saldırıya uğrama, çocukken istismar edilme gibi durumlar bu sorunun temelinde yer alabilmektedir. Farklı nedenlerden ve travmatik olaylardan dolayı kaynaklandığı düşünülmektedir. Her bireyde başka sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Sebebi bulunursa buna yönelik bir tedavi uygulanabilmektedir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü kişinin yaşam kalitesinin düşmesine yol açmaktadır.

Panik atak başlangıcı kendini belli başlı bazı belirtiler ile ortaya çıkarmaktadır. Kişinin aniden göğüs ağrısı yaşaması, göğsünde sıkışma meydana gelmesi, çarpıntı, nefes alamama gibi durumlar kendini gösterebilmektedir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi durumlarla da kendini gösterebilmektedir. Başlarda hafif düzeyde olan bu belirtiler ilerleyen zamanlarda çok daha sıkıntılı ve ağır bir hale dönüşebilmektedir.

Panik Atak Sebepleri

Panik atak sebepleri çok farklı durumlardan oluşabilmektedir. Kişinin geçmişte yaşadığı bir travma panik atak yaşamasına neden olabilmektedir. Özellikle çocuk yaşta istismar edilme, boşanma, cinsel saldırıya uğrama, sevilen birinin kaybedilmesi en çok öne çıkan nedenler arasında yer almaktadır. Ancak bunların dışında birçok farklı neden bulunmaktadır. Bazı durumlar ise panik atağın artmasına neden olabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sosyal-kaygi-bozuklugu-nedir

Sosyal Kaygı Bozukluğu Nedir?

Sosyal kaygı bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu ya da sosyal fobi olarak da tanıml…

Devamını Oku
borderline-kisilik-bozuklugu

Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline kişilik bozukluğu, kişinin duygusal düzenlemesinde, davranışlarında ve ili…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.